Smaakmakers

Smaakmakers

Merel van Helsdingen van Nxt Museum over nieuwe mediakunst

Merel van Helsdingen is pionier en de drijvende kracht achter Nxt Museum, het allereerste museum in Nederland voor digitale kunst dat toegang geeft tot multi-zintuiglijke kunstinstallaties. Ontwikkeld door interdisciplinaire samenwerkingen tussen kunstenaars, wetenschappers, artiesten, technici en ontwerpers.

MerelVanHelsingen1
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

In een groot, zwart gebouw van 1400 m2 in Amsterdam-Noord stap je in een wereld van grootschalige, digitale kunstinstallaties die je blik verruimen en je zintuigen scherpen. Oprichter Merel van Helsdingen: “We willen dat mensen nadenken over de impact van technologie op ons leven.” In de futuristische wereld van Nxt Museum ga je aan de hand van nieuwe kunstwerken via avatars, videogames en digitale mode in interactie met de diepere werelden van de mens in de virtuele wereld.

NXT-Museum_Merel

Wat is ervoor nodig om een museum als Nxt te kunnen openen?
“Heel veel! Omdat het zo’n nieuwe vorm van kunst is, en er niets vergelijkbaars is, was het belangrijk veel te reizen en te leren van festivals, evenementen en soortgelijke musea in het buitenland. Wat is er nodig? Qua gebouw, maar ook qua kunst: wat is creatief gezien de richting die we op willen met Nxt Museum? Het hele voortraject van onderzoek is heel belangrijk geweest. Het tweede belangrijke aspect was het vinden van de locatie: het is zo’n specifieke locatie die nodig is en Amsterdam heeft zo’n hoge vraag en laag aanbod als het gaat om vastgoed.

En dan ook nog in Amsterdam-Noord, want dat is de perfecte plek voor de moderne bezoeker; off the beaten track en multicultureel. Het derde onderdeel is een businessplan bouwen. Ik denk in tegenstelling tot meer traditionele musea, die vaak beginnen met een collectie, een locatie, of een legacy waar ze op voortbouwen – is het bij ons begonnen met een business case. We willen 100% nieuwe mediakunst laten zien en zijn begonnen met de vraag: wat is er nodig en hoe gaan we dit doen?”

UFO_NXT_Museum

Waarom is Nxt Museum baanbrekend?
Nxt is de thuisbasis voor kunst en technologie. We hebben een plek gebouwd waar we ons puur en alleen op ‘tech art’ richten, dat bestaat verder niet op deze schaal in Nederland. Daarnaast stellen we niet alleen kunst tentoon op een grootschalige, allesomvattende manier, maar investeren we in de kunst door de ontwikkeling van nieuwe werken. Wij hebben een uitgebreid educatief programma gericht op technologische ontwikkeling binnen de kunst voor jong en oud, opkomende en gevestigde kunstenaars en mensen die juist net komen kijken en meer willen weten. Nxt Lab is dé plek voor experimenten en Nxt Stage is waar dat af en toe op grote schaal tot uiting komt, bijvoorbeeld tijdens grote feesten als ADE.

Wat is de boodschap achter Nxt?
“Voor mij persoonlijk: denk na over de impact van technologie op ons leven en op onze identiteit. We willen mensen laten nadenken over de toekomst in een tijdperk waar technologie een steeds grotere rol gaat spelen. We snijden verschillende sub-onderwerpen aan, zoals gezichtsherkenningssoftware, klimaatverandering, identiteit, anonimiteit en de rol van deep-fakes in het huidige communicatielandschap. We willen dat mensen NXT uitlopen en denken: ‘wauw, dit zijn allerlei nieuwe technologieën die ons leven binnen zijn gekropen. Wat is de impact daarvan?’”

Nxt Museum is het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst. Ontdek grootschalige, digitale kunstinstallaties die je blik verruimen en de zintuigen op scherp stellen. De kunst van morgen, vandaag.

NXT-Museum_UFO

Hoe omschrijf jij de kunst die je ervaart in Nxt?
“We zeggen: ‘our artists are using modern tools to embody modern times.’ Dat vind ik heel mooi. We laten de kunst van het nu zien, waar kunstenaars gebruikmaken van de tools die ze nu hebben: technologie, wetenschap, geluid en de nieuwste vormen van media. We praten over onderwerpen van de toekomst. We laten geen retrospectief zien, maar juist kunst die ingaat op relevante onderwerpen en de sociale- en technologische uitdagingen van nu, zoals digitale persoonlijkheden in virtuele werelden.”

Wat kun je vertellen over de huidige tentoonstelling UFO?
“De virtualisering van onze levens is, vooral ook door twee jaar coronalockdowns, flink versneld. Hoe ziet de balans tussen ons fysieke zelf en onze digitale dubbelganger(s) er nu uit? Dat kun je ervaren in de expositie UFO – Unidentified Fluid Other in Nxt .”
CONTACT
Nxt Museum
Asterweg 22, Amsterdam
Navigeren
IN DE BUURT

Contact

Nxt Museum
Asterweg 22, Amsterdam
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.