Smaakmakers

Smaakmakers

Suzanne Oxenaar van Sweets Hotel over slapen in brugwachtershuisjes

In Amsterdam vind je vele luxe en unieke hotels, maar zoals SWEETS Hotel is er werkelijk geen één. De brugwachtershuisjes die door de gehele stad te vinden zijn, hadden geen functie meer en moesten een nieuwe bestemming krijgen. Een collectief van gerenommeerde architecten toverde onder leiding van Suzanne Oxenaar de brugwachtershuisjes om tot verfijnde en luxe hotelkamers.

Suzanne-SweetsHotel-1
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Als Artistic Director was Suzanne Oxenaar betrokken bij de projecten van alle brugwachtershuisjes, van eerste schets tot het uiteindelijke design. “Het omtoveren van een huisje in een mooie hotelkamer begint altijd met een zogenoemde design picknick. Hierbij komen allerlei architecten samen om te kijken hoe ze een brugwachtershuisje het beste efficient en mooi in kunnen richten,” aldus Oxenaar. Niet alleen de architecten van Space& Matter, Grayfield en Seven New Things kwamen bijeen, ook housekeepers en een eigen team van interieurbouwers staken de koppen bij elkaar.

“Dit is de meest fascinerende les in architectuur die ik ooit heb gehad”, aldus Suzanne Oxenaar.

Toestemming niet vanzelfsprekend
Het team van architecten dat Oxenaar aanstuurt had de juiste vergunningen die nodig waren voor het realiseren van de hotelkamers niet binnen een dag op orde. “Dit heeft echt heel erg lang geduurd, het was een langdurig proces. We hebben ontelbare keren gepitcht bij de gemeente Amsterdam om uiteindelijk de toestemming te krijgen waar we zo op hadden gehoopt,” aldus Oxenaar. Het hele project SWEETS Hotel bestaat uit 28 hotelkamers, allen in verschillende brugwachtershuisjes, ieder met een eigen interieur. Van een wat ruimer huisje in Noord tot een enkel per boot te bereiken huisje nabij theater Carré.

SWEETS-hotel

Het proces van ontwerpen heeft volgens artistic director Oxenaar flink wat voeten in de aarde. “Per huisje kijken we naar wat precies de potentie van het huisje is en hoe we het kunnen transformeren tot een fijne plek. Tegelijkertijd willen we een huisje zoveel mogelijk laten wat het is, om zo te zorgen dat het karakter van het brugwachtershuisje niet verloren gaat.” Ook samenwerkingen met andere designers is Oxenaar niet uit de weg gegaan en dit heeft gezorgd voor internationale allure. Om als voorbeeld het huisje op de Willemsbrug te nemen: hier is voor het ontwerp van de gordijnen samengewerkt met een Japanse designstudio: Studio Onder de Linde. Dit resulteerde in witte, sierlijke gordijnen met gouden details – een echte eyecatcher.

In februari dit jaar werd SWEETS hotel tijdens de jaarlijkse Frame Awards-ceremonie in Amsterdam uitgeroepen tot ‘Hotel van het jaar 2020’. De Frame Awards zijn wereldwijd toonaangevend onder professionals in interieur- en designontwerp.

High-tech innovaties, optimaal gemak voor gasten
Het principe voor gasten is simpel. Voor het ontbreken van een centrale lobby – vanwege het feit dat de huisjes door de hele stad zijn verspreid, is een simpele oplossing gevonden. Gasten boeken een huisje online en krijgen op de dag van aankomst een app die met bluetooth werkt, genaamd FLEXIPASS toegestuurd op hun smartphone. Door het invoeren code die via de app wordt verkregen, kan voor het eerst de deur open worden gemaakt met de telefoon. En bij deze high-tech innovatie houdt het allerminst op. Zelfs voor het team van schoonmakers is een idee bedacht. Zij reizen per elektrische fiets de hele stad door, en in alle huisjes zijn schoonmaakspullen op een stijlvolle manier weggewerkt.  “In de stad kun je natuurlijk niet zomaar een auto op een brug neerzetten. De fiets zorgt ervoor dat de housekeeping alle huisjes ten alle tijden gemakkelijk kan bereiken,” aldus Oxenaar.

SweetsHotel1

Meest fascinerende les in architectuur ooit
Op de vraag hoelang een totale metamorfose van een brugwachtershuisje ongeveer duurt, heeft Oxenaar geen eenduidig antwoord. “Het verschilt echt per huisje, maar als ik naar minimalen kijk, durf ik best te zeggen dat de transformatie van een huisje zeker vier maanden in beslag neemt. Ieder huisje brengt door de oorspronkelijke, technische indeling natuurlijk weer andere uitdagingen met zich mee.”

Oxenaar geeft aan dat het realiseren van SWEETS Hotel voor haar een enorm leerzame en leuke periode is geweest. De artistic director van het project zegt echter wel dat ze van tevoren niet helemaal goed wist waar ze aan begon. “Ik heb me echt vergist in sommige praktische zaken, het zijn 28 verschillende huisjes en je moet je helemaal gaan verdiepen in de locatie, technische zaken zoals riolering en vloeren en ga zo maar door.” “Het is de meest fascinerende les in architectuur die ik ooit heb gehad.”

Samenwerking
SWEETS Hotel is een samenwerking van architectenbureau Space&Matter, projectontwikkelaar Grayfield en Seven New Things van Suzanne Oxenaar, Otto Nan en Gerrit Groen, oprichters van het Lloyd Hotel en Hotel The Exchange.


Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.