Smaakmakers

Smaakmakers

Sarah Mendes is bedenker van instagrammuseum WONDR Experience

WONDR Experience is een interactieve experience waar niet Vincent’s zelfportret of een originele Rembrandt aan de muur schittert, hier gaat het om jou. Jij bent het kunstwerk!

 

WondrExperience
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Poserend voor je eigen telefoonlens, duckfacend met twee vingers in de lucht,  maak je de mooiste kiekjes, gifjes en boomerangs in de meest spectaculaire ruimtes. Van een suikerspin roze marshmallowpool en een driedimensionaal schilderij, tot aan een spiegeldoolhof en een kamer compleet op zijn kop gebouwd. Welkom in het fenomeen ‘Instagrammuseum’.

Binnen de wonderlijke muren van dit selfie eldorado komen je wildste Insta-dromen tot leven. Deze speelplaats is dan ook een regelrechte hit. Met name onder volwassenen. Museum Voorlinden was stiekem voorloper van deze trend met hun befaamde Swimming Pool. Toch doen sommige musea er nog alles aan om de selfiedrang te onderdrukken. Zo bedacht het Van Gogh museum aparte selfie-walls en krijg je in Amerika zelfs met Disney aan de stok wanneer je rondzwaait met een selfiestick voor een foto met je geliefde Disneyfiguur. Eén ding is zeker: om de huidige selfiecultuur kun je niet meer heen. En hier spelen deze ‘experience musea’ slim op in. Maar: kunnen we ze eigenlijk wel ‘musea’ noemen? Waarom zijn de selfiemusea zo razend populair? En wat betekent dit voor traditionele musea, zoals het Rijksmuseum of het Van Gogh? 

WONDR-Experience-Amsterdam

WONDR Experience is opgericht door Sarah Mendes. De geboren Braziliaanse wilde een plek stichten vol volwassenen om hun creativiteit kwijt te kunnen.

Hoe kwam je op het idee voor WONDR?
“Ik ben marketeer en ik heb veel met de millennial-doelgroep gewerkt. Ik was de experience-trend al een tijdje aan het onderzoeken en de millenials staan erom bekend dat ze veel meer willen ervaren dan kopen. Er zijn wereldwijd veel verschillende expierences ontwikkeld met focus op deze generatie. Ik ben op onderzoek uit gegaan; een maand naar Amerika en een maand naar Azië. Zo heb ik een mix gemaakt van verschillende concepten die ik tegenkwam. Hierin heb ik zeker de Instagram factor meegenomen, dat is ook heel duidelijk als je hier bent. Alles is super kleurrijk en instagrammable. Maar wat we heel anders hebben gedaan bij WONDR is die playground structuur creëren.”

“Pink Beach is WONDR’s nieuwe pop-up beachbar: een surrealistische tropische oase ontworpen voor zomers plezier. Ervaar de magische vibes van het roze strand terwijl je nipt aan een cocktail of een duik neemt in het ballenbad. Verzamel je vrienden en hef het glas tussen de palmbomen op het zonnige terras.”

WONDER-Experience-Amsterdam2

 Jullie noemen WONDR bewust geen instagrammuseum, maar een ‘experience.’ Waarom? “Wij leggen de focus eigenlijk helemaal niet op Instagram en foto’s maken. We zien WONDR als een speelplek voor volwassenen, waar we een 360 graden experience creëren met interactieve ruimtes vol speelse (touch)elementen. Zoals onze marshmallow pool. Zeker leuk voor de foto, maar de spekjes hebben we bijvoorbeeld zelf ontworpen. Het zijn zachte ‘squishies’ die voelen en ruiken als echte marshmallows. Zo proberen we een complete beleving neer te zetten. We zien de foto’s en filmpjes meer als een souvenir van je bezoek. Als je van de experience wilt genieten zonder telefoon, kan dat ook. We kunnen je achteraf de foto’s mailen. Met WONDR willen we volwassenen weer laten spelen zoals ze vroeger deden. Zonder kaders, grenzen, schaamte of angst voor wat anderen van je denken of vinden.”

Noemen jullie WONDR wel een museum? “Nee, wij zijn ook zeker geen museum. Een museum heeft een hele andere functie; het bewaren en tentoonstellen van kunst. Dat is helemaal niet de bedoeling van WONDR. We werken wel met jonge, lokale artiesten voor elke ruimte. We hebben bijvoorbeeld een ruimte omgetoverd tot één groot kleurboek, dit hebben we door een Amsterdamse kunstenaar laten tekenen. De wanden kun je inkleuren met pennen van 1,5 meter lang.” 

“Naast WONDR Experience en Pink Beach opende onlangs Roller Dreams, een hypnotiserende wereld van glitter en neon alwaar je je op rollerskates laat meevoeren naar de rollerskate scene van de jaren ’80 met haar bruisende energie  en dromerige looks.”

Wat is volgens jou dan het verschil met ‘echte’ Instagrammusea? “Wij waren het eerste experience museum in Nederland. Nu zijn er enkele concurrenten op de markt, maar die richten zich meer op het creëren van content – iets waar wij absoluut niet mee bezig zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld geen kleedkamers. Hier hebben we bewust voor gekozen omdat we geen fotostudio willen zijn zoals de meeste Instagrammusea, met uitgedachte ruimtes vol foto-mogelijkheden, specifiek ontworpen voor content creators. WONDR is voor iedereen, of je nou actief bent op social media of niet. Het gaat om lol hebben met je vrienden. De foto’s en filmpjes die je hier maakt zijn eerder leuke herinneringen.” Welk gevoel wil je bij de bezoeker losmaken?  “Onze bedoeling was altijd om een gevoel van ‘escapisme’ te kunnen bieden, te leven in een droom, in een hele andere vibe te komen. En dat is gelukt. De ervaring die we hier creëren samen met ons team is uniek. Iedereen is getraind om mensen in een blije en speelse mindset te krijgen, maar ook de volgorde van de kamers is op een specifieke manier geconstrueerd. Het niveau van interactie wordt langzaam opgebouwd, tot je comfortabel genoeg bent om schaamteloos een duik in het ballenbad te nemen. Die experience kun je niet zomaar kopiëren door in een paar kamers wat items neer te zetten.”

PinkBeach

WONDR Experience is constant in ontwikkeling. Wat is er nieuw dit jaar? “Pink Beach is een pop-up strand waar de zon altijd schijnt. Een tropische oasis met beachbar en zonneterras met strandstoelen, roze zand, tropische palmbomen en een enorme ballenbak. Voornamelijk bedoeld voor een volwassen publiek. Daarnaast opende we onlangs Roller Dreams, een rollerskate experience waar muziek en dans samenkomen in een fantasierijk discoparadijs.”
CONTACT
WONDR Experience
Meeuwenlaan 88, Amsterdam
Navigeren
IN DE BUURT

adam-toren-amsterdamkopie

STADSDEEL

Amsterdam Noord

Sommige inwoners vonden Amsterdam Noord niet echt bij de stad horen. Dit had zo zijn redenen. Ze vonden het namelijk te verschillend en te ver weg om echt deel uit te maken van de stad. Maar tijden veranderen en dit stadsdeel is inmiddels volop in ontwikkeling en zeker...


Contact

WONDR Experience
Meeuwenlaan 88, Amsterdam
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.