Smaakmakers

Smaakmakers

David Roos is curator van STRAAT, ’s werelds grootste street art museum

Gehuisvest in een imposant nationaal monument – de 8.000 m2 grote Lasloods van de NDSM-werf in Amsterdam Noord – bestaat de permanente collectie van STRAAT Museum uit meer dan 160 kunstwerken van meer dan 130 internationale, street art en graffiti-artiesten.

Straat_Museum_Amsterdam
Straat_Museum_Amsterdam6
Straat_Museum_Amsterdam5
Straat_Museum_Amsterdam1
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

STRAAT, ’s werelds grootste museum voor straatkunst en graffiti, heeft het tot zijn missie gemaakt om de diversiteit aan talenten, achtergronden en verhalen te laten zien van wat met recht een van de meest toonaangevende kunstvormen van de eeuw genoemd kan worden.

Amsterdam Magazine sprak met de curator en creatief directeur van STRAAT, David Roos, die tijdens zijn studie internationale gezondheid in Berlijn een grote belangstelling voor straatkunst ontwikkelde. Roos begon beelden vast te leggen van de kunstwerken, postte ze op Instagram en verwierf een indrukwekkende aanhang. De ontmoeting met een grote verscheidenheid aan kunstenaars en de onderdompeling in de straatkunstscene vormden de basis om van zijn passie zijn carrière te maken.

Straat_Museum_Amsterdam_David_roos

Hoe kies je de kunstenaars om mee te werken?

Aanvankelijk was alles erg geïmproviseerd, maar we werken nu met een echt plan om de verschillende kwartieren van het museum vorm te geven. Een van onze kwartieren richt zich bijvoorbeeld op politieke en sociale thema’s, het creëren van bewustzijn voor de problemen die in de wereld spelen. Dit sociale aspect is een van de pijlers van street art. We hebben nu ook een sectie die laat zien hoe kunstenaars zich hebben laten inspireren door Nederland of Amsterdam. Het legt verbanden met de Nederlandse cultuur, zoals opmerkelijke gebouwen, eten en oude meesters. 

Ik wil de hele street art-scene vertegenwoordigen en de diversiteit ervan benadrukken, daarom wil ik meer vrouwelijke kunstenaars en mensen met verschillende achtergronden opnemen. Maar het is ook belangrijk om een aantal van de geweldige kunstenaars die we in Nederland hebben in beeld te brengen. Ongeveer 20% is Nederlands. Ik denk dat dit de scene goed weergeeft.

Straat_Museum_Amsterdam2

Hoe doet het tentoonstellen van straatkunst in een gebouw de kunstvorm nog eer aan?

Ons massieve, industriële gebouw speelt daarbij een grote rol. Je hebt toch niet echt het gevoel dat je binnen bent, en de doeken hebben allemaal het formaat van buitenmuren. De kunstenaars gebruiken dezelfde technieken en materialen als buiten, inclusief steigers en liften. We geven hen de volledige creatieve vrijheid om te doen wat ze willen, dus het is ongeveer wat je op straat zou zien. Het enige verschil is dat de kunstenaars in het museum een platform krijgen en dat wij ervoor zorgen dat hun werk bewaard blijft. Het wordt niet overschilderd, zoals op straat. Het feit dat de meeste kunstwerken ter plekke zijn gemaakt (met uitzondering van een paar stukken die aan het museum zijn geschonken) betekent dat bezoekers daadwerkelijk kunnen zien hoe ze tot leven komen en zelfs een praatje kunnen maken met de kunstenaars, die graag uitleg geven over het eigenlijke proces. Ik denk echt dat dit een meerwaarde geeft aan de totale ervaring. Het maakt deze kunstvorm, die momenteel sterk in opkomst is, toegankelijker. 

STRAAT is een geweldige aanvulling op de museale ervaringen die we in Amsterdam hebben. Door straatkunst op deze manier te laten zien, verdwijnt het taboe dat het slechts een rebelse kunstvorm is en wordt benadrukt hoe rijk de geschiedenis is.

Straat_Museum_Amsterdam3

Wat is de beste manier om STRAAT te ervaren?

Ik stel voor dat je er minstens een paar uur voor uittrekt. Ik loop veel door het museum en merk dat mensen er echt de tijd voor nemen. Sommigen doen er minstens vier of vijf uur over, stoppen in het café voor een drankje of een lunch en vervolgen dan hun bezoek. Het is ook een goed idee om vaker langs te komen om de kans te krijgen je volledig in de kunstwerken onder te dompelen.

Is er een bepaald stuk dat u wilt uitlichten?

Care Portal, een interactief stuk van Jad El Khoury. Het is een echt roestig, door kogels aangetast luik uit de burgeroorlog in Libanon. We hebben het naar Amsterdam gebracht en bezoekers gevraagd om op gekleurde post-it briefjes berichten van hoop en liefde te schrijven voor mensen die in oorlogsgebieden leven. De briefjes worden naar kunstenaars in deze oorlogsgebieden gestuurd, die er trefwoorden uit kiezen om daar op muren af te beelden. Deze werken worden gefotografeerd en volgend jaar tentoongesteld op een fototentoonstelling in STRAAT.

De straatkunst omvat veel meer dan het beschilderen van muren. Van sculpturen tot installaties, bij STRAAT proberen we echt alle aspecten van deze diverse kunstvorm te belichten.

Straat_Museum_Amsterdam4




CONTACT
STRAAT Museum
NDSM-Plein 1, Amsterdam
Navigeren
IN DE BUURT

adam-toren-amsterdamkopie

STADSDEEL

Amsterdam Noord

Sommige inwoners vonden Amsterdam Noord niet echt bij de stad horen. Dit had zo zijn redenen. Ze vonden het namelijk te verschillend en te ver weg om echt deel uit te maken van de stad. Maar tijden veranderen en dit stadsdeel is inmiddels volop in ontwikkeling en zeker...


Contact

STRAAT Museum
NDSM-Plein 1, Amsterdam
Navigeren

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.