Smaakmakers

Smaakmakers

Ron Blaauw deelt zijn favoriete adressen in Amsterdam

In 2013 besloot de bekende chefkok en horecaondernemer om zijn twee Michelinsterren, die hij had verdiend met zijn restaurant Ron Blaauw op de Sophialaan, in te leveren. Blaauw was het zat om aan de eisen van een Michelinster te voldoen. Hij droomde van een toegankelijke plek waar goed eten tegen een redelijke prijs wordt geserveerd. Toegankelijk voor jan en alleman. Tot verrassing van Blaauw bekroonde Michelin het nieuwe restaurant Ron Gastrobar in 2014 met een nieuwe ster.

Ron Blaauww

Vandaag de dag kent Amsterdam 3 verschillende Ron Gastrobar’s. Van koloniaal Indonesisch, klassiek Frans tot modern Aziatisch. In Ron Gastrobar op de Sophialaan kookt men Frans met een Michelinster. Op de Kerkstraat geniet je Oosterse gerechten bij Ron Gastrobar Oriental. En op het Rokin eet je op grote hoogte met uitzicht over de stad, fijne Indonesische gerechten bij Ron Gastrobar Downtown.

EERSTE KEER AMSTERDAM
“Op mijn 14e vanuit Hoorn met de trein naar Amsterdam om kleding te kopen bij CoolCat en de nieuwste disco-albums te vinden. Dat was eind jaren ‘70, de tijd van krakers en rellen. Veel buurten waren een ‘no go’. Erg spannend op die leeftijd.”

EERSTE BAAN IN AMSTERDAM
“Bij Restaurant de Kersentuin in Hotel Bilderberg. Toen nog met een Michelinster. Veel topchefs van nu hebben daar het vak geleerd.”

GEHEIME PLEK
“Vertel ik liever niet om te voorkomen dat het een hotspot wordt. Niets leukers dan een plek waar je in alle rust kunt genieten, waar je de mensen kent en zij jou kennen.”

MOOISTE BUURT
“De Jordaan. De buurt rondom de Lindegracht en restaurant Toscanini, dat is voor mij het echte Amsterdam.”

PARK
“Het Amsterdamse Bos. Drie keer groter dan Central Park in New York. Op een warme dag voelt het nooit druk. Je kunt er wandelen, rennen, fietsen en zelfs paardrijden.”

MONUMENT
“Rokin Fontein van kunstenaar Mark Manders op het Rokin voor boekhandel Scheltema. Een massief blok van twee verbonden hoofden met een waterval er tussenin.”

RESTAURANT
“Met mijn zoon kom ik graag in het Japanse restaurant Sapporo op de Scheldestraat. Hij is gek van de zalm van de plaat. Ik zie hem dan echt genieten. Als ik thuis zalm voor hem klaar maak op de grill, is het voor hem toch anders.”

AMSTERDAM MET KIDS
“Dat is heel eenvoudig: Ajax! De opwinding van het bezoeken van een voetbalwedstrijd van Ajax in de Johan Cruijff Arena is te gek om met je kinderen mee te maken. Het is gewoon een manier van leven.”

ARCHITECTUUR
“Ik ben dol op Hotel The Grand in het hart van de stad en de Universiteitswijk aan de Oudezijds Voorburgwal. Het is een belangrijk historisch monument. Gebouwd als klooster in het jaar 1411. Van 1808 tot 1987 zat daar het Stadhuis. Er is een prachtige binnenplaats met tuin je kunt genieten van een moment van rust en stilte.”

KUNST
“Mijn goede vriend Selwyn Senatori. Hij is een uitzonderlijk Nederlands- Italiaanse neo-popart kunstenaar. Zijn kunst gaat over de geheimen van geluk. Hij weerspiegelt de kwaliteit van het leven. In zijn schilderijen zie je puur genot die de ware essentie van het leven symboliseren. Hij inspireert mij in mijn projecten. In het creëren van locaties waar mensen genieten en het dagelijkse verdriet voor een moment vergeten.”

PLEK OM TE ONTSPANNEN
“Varen over de Amstel. Het is een weelderige groene waterweg net buiten de stad. Een paradijs voor roeiers. Je ziet er mensen vissen en picknicken. De Amstel heeft veel Nederlandse kunstenaars, zoals o.a. Rembrandt, Breitner en Mondriaan, geïnspireerd.”

FAVORIETE AMSTERDAMMER
“Eberhard van der Laan. Een burgemeester die door alle Amsterdammers geliefd en gerespecteerd werd. Als geen ander, begreep hij onze stad en haar uitdagingen. Hij had het vermogen om verbinding te maken en te dienen als de beste ambassadeur van de Nederlandse hoofdstad.


CONTACT
Ron Gastrobar
Sophialaan 55, Amsterdam
020 496 1943
Navigeren
IN DE BUURT

prinshendrikkade bynight

STADSDEEL

Amsterdam Centrum

Het centrum van Amsterdam is een drukke wijk vlak bij het centraal station, met levendige bars en relaxte restaurants. Toeristen van allerlei nationaliteiten kijken naar straatartiesten op de Dam, vlak bij het 17e-eeuwse Koninklijk Paleis en de gotische Nieuwe Kerk. Shoppers kunnen hun hart ophalen bij de winkels...


Contact

Ron Gastrobar
Sophialaan 55, Amsterdam
020 496 1943
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.