Cultuur

Cultuur

Peggy Kuiper met solovoorstelling in Reflex Gallery

Nog maar een paar jaar is Peggy Kuiper actief als kunstenaar, toch staat zij nu al in de belangstelling van galeries in New York en London. Alvorens Kuiper de oversteek maakt, heeft de jonge kunstenaar zich aangesloten bij Reflex Amsterdam alwaar zij vanaf 11 mei haar eerste solotentoonstelling toont.

peggy-kuiper

De ster van Peggy Kuiper (1986) is rijzende. Het afgelopen jaar was de jonge kunstenaar niet uit de bladen weg te slaan. Met publicaties in Vogue Living, Harper’s Bazaar en Het Parool kun je aan je water voelen dat Nederland een groot artiest rijker is. Iedereen wil iets van Peggy. 

The Conversation That Never Took Place
In het afgelopen anderhalf jaar heeft Peggy Kuiper meer dan 50 nieuwe werken gemaakt, waaronder etsen en schilderijen. Van 11 mei tot en met 13 juli wordt de debuterende solotentoonstelling “The Conversation That Never Took Place.” van Kuiper tentoongesteld in zowel de grote galerie als in de residence van Reflex Amsterdam van kunsthandelaar Alex Daniëls. 

peggy-kuiper2

Kuiper’s kunst
Kuiper schildert abstracte portretten van herinneringen. De penseelstreken roepen sensaties op, wikkelen en bewaren elke herinnering in een dikke laag verf op haar kenmerkende portretten. De figuren belichamen gevoelens en echo’s uit het verleden, en fungeren als de logica van het geheugen zelf; het is meeslepend en wordt ervaren als uniek, maar toch gemeenschappelijk en verenigend voor ons allemaal. Geheugen en emotionele ervaring vereisen kwetsbaarheid. In Kuipers portretten weigert ze elke implicatie van broosheid; ze staat op de felle kracht die dit met zich meebrengt. Uiteindelijk zijn haar portretten studies van uithoudingsvermogen.

Terwijl het palet geleend is uit de natuurlijke wereld, zijn de figuren abstract, leunend naar een denkbeeldige wereld. Opgebouwd uit verschillende lagen verf, in duidelijk gescheiden kleurvelden, worden ze naakt weergegeven in zachte, aardse tinten. Vaak dragen ze maskers, bieden ze zichzelf aan de toeschouwer aan terwijl ze tegelijkertijd verborgen blijven. Ze zijn het resultaat van een arbeidsintensief proces van uitwissing en toevoeging, en andere schilderijen kunnen onder het uiteindelijke motief verborgen liggen. Als zodanig zijn Kuiper’s werken vaten van mysterie, herinnering en muzen.

peggy-kuiper3

Wie is Peggy Kuiper?
Peggy Kuiper (1986, Haarlem, Nederland) is oorspronkelijk opgeleid als grafisch ontwerper en opgeleid door Anthon Beeke, een monumentale figuur in de Nederlandse grafische vormgeving. Kuiper verlangde naar artistieke vrijheid, veranderde van carrièrepad en baande haar weg naar een succesvolle carrière in de fotografie. In 2019 keerde ze terug naar de schilderkunst, en met een duidelijke signatuur en onmiskenbaar talent heeft ze zich gevestigd als een unieke stem, balancerend op een dun randje tussen tederheid en herculeskracht.

Kunstboek
Voor de tentoonstelling heeft Reflex in nauwe samenwerking met de kunstenaar een boek geproduceerd met prachtige essays van Daniel Humm, de gevierde driesterrenchef van Eleven Madison Park in New York, de internationaal bekende kunstenaar Roger Ballen en Katya Tylevich, de auteur van “Marina Abramović: Een visuele biografie”. Het boek bevat een grote selectie werken die in de afgelopen 4 jaar zijn gemaakt.


CONTACT
Reflex Amsterdam
Weteringschans 79A, Amsterdam
Dit evenement is voorbij
– 11 May t/m 13 July
Navigeren
IN DE BUURT

prinshendrikkade bynight

STADSDEEL

Amsterdam Centrum

Het centrum van Amsterdam is een drukke wijk vlak bij het centraal station, met levendige bars en relaxte restaurants. Toeristen van allerlei nationaliteiten kijken naar straatartiesten op de Dam, vlak bij het 17e-eeuwse Koninklijk Paleis en de gotische Nieuwe Kerk. Shoppers kunnen hun hart ophalen bij de winkels...


Contact

Reflex Amsterdam
Weteringschans 79A, Amsterdam
Dit evenement is voorbij
11 May t/m 13 July
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.