Restaurants

Restaurants

De beste restaurants in de Houthavens

De Houthavens in West is een nieuwe stadswijk in opkomst. Ingesloten tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ worden momenteel 2.700 woningen, verdeeld over zeven kunstmatige eilanden, opgeleverd. Naast nieuwbouw omringd met grachten en bruggen, vind je in de moderne wijk veel creatieve bureau’s en modebedrijven van naam en faam. En waar reuring is openen restaurants en bars. De transformatie van havengebied tot groene en levendige woonwijk is goed gelukt. Een ideale plek om te wonen en werken.

Pontsteiger_thomasschlijper
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

De nieuwe stadswijk Houthavens wordt bevolkt door duizenden bewoners en werknemers. Bekende modebedrijven, zoals o.a. Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss, Diesel, Balr, Goosecraft, Strellson en Barts, hebben allemaal hun weg naar de industriële omgeving aan het IJ gevonden. En waar mensen gaan ontstaat vanzelf een wildgroei aan horeca waardoor de nieuwe buurt nog aantrekkelijker wordt om te wonen en te werken. 

De Houthaven is een gebied met een rijke historie. Dé nieuwe buurt in Amsterdam West was ooit één van de belangrijkste handelshavens ter wereld. Nu wordt het gebied getransformeerd tot een levendige wijk.” 

lars-new

Lars Amsterdam
Lars Amsterdam is het geesteskind van Lars Scharp en Floor Wiggers. Afkomstig van tweesterrenrestaurant Aan de Poel vond het tweetal het tijd voor een eigen restaurant. In boetiekhotel Moxy vonden de zij hun thuis. Kwaliteitsproducten en gastvrijheid staan bij Lars Amsterdam voorop. Je kunt er terecht voor een diner op niveau, maar ook voor werkafspraken of een drankje. Je dineert er met een weids uitzicht over het IJ. – Danzigerkade 201. 

ZA1

ZA
ZA is een fijne toevoeging aan de Houthavens. Eigenaren Aleksey Belinskiy en Stefano Franco werden verliefd op Amsterdam en besloten om nooit meer weg te gaan. In de Houthavens vonden ze een ideale plek om een restaurant te beginnen met internationaal-mediterraanse invloeden. De gerechten van ZA zijn bedoeld om te delen. Van pasta tot pizza, ribeye, gekarameliseerde andijvie en dadelpuree, het menu maakt het kiezen van een gerecht een uitdaging. Het hippe restaurant met dito interieur richt zich op het hogere segment, toch heeft ZA ook een buurtfunctie en weten de buurtbewoners het restaurant moeiteloos te vinden. – Danzigerkade 4. 

Karaat2x

Karaat
Borrelen en dineren in luxe doen we bij Karaat. Verdeeld over 2 verdiepingen en een buiten is de nieuwste hotspot van de Houthavens een restaurant, bar, bakkerij, terras en lounge in één. In het met goude bekleedde restaurant vind je biertafels waaraan gasten hun eigen bier kunnen tappen. Ben je met de boot, de aanlegsteiger voor de deur biedt plaats voor de gasten van Karaat. – Houthavenkade 103. 

BarHout

Bar Hout
Op de kop van de Houthavens, op het Revaleiland, vind je Bar Hout, een duurzaam horecaproject waar je terecht kan om te ontspannen en om te werken. Bar Hout is een no-nonsens restaurant en flexwerkplek in één met een meer dan geweldig terras. Bar Hout is geen bedacht concept. What you see is what you get. Op het menu geen moeilijke gerechten, maar smakelijke happen zoals burgers, rijkgevulde pita’s, verschillende salades, brood met hummus, nuggets van bloemkool en hotdog van Limburgs varken. Bar Hout is een zeer fijne plek waar je alle dagen van de week terecht kan voor ontbijt, lunch, diner en borrel. – Revaleiland 1. 

Wilde-Kroketten-Amsterdam

Wilde Kroketten
Wilde Kroketten is het eerste krokettenrestaurant van Nederland. Met 20 soorten kroket op het menu zijn liefhebbers van de kroket hier aan het juiste adres. Van garnalenkroket tot krabkroket, rundvleeskroket, vegetarische kroket, rendangkroket en kaaskroket, ze hebben het allemaal. Er staat zelfs een dessert met kroket op het menu. Alles ambachtelijk en in huis gemaakt. Bij Wilde Kroketten geniet je een 5-gangen diner bestaande uit 3-gangen kroket met bijpassende wijnen of speciaalbier. – Danzigerkade 27. 

rem_eiland

REM Eiland
Bij het REM Eiland Restaurant in Amsterdam kun je uitgebreid dineren op 22 meter hoogte boven het water, in een voormalig piratenradio en -televisiestation. Het restaurant biedt een prachtig uitzicht over het IJ, de Minervahaven en de nieuwe architectuur van de Spaarndammerhout. Je kunt er terecht voor lunch en uitgebreide driegangendiners. – Haparandadam 45. 

Vessel

Vessel
Restaurant Vessel in Hotel Boat & Co geldt sinds haar opening als woonkamer van de Houthavens. Een café-restaurant waar locals en reizigers prima met elkaar mengen. Het menu, samengesteld door de bekende chef Ricardo van Ede, bestaat uit louter biologische gerechten die je de hele dag door kunt bestellen. Met een waanzinnig uitzicht over het IJ eet je bij Vessel lekker, gezond én verantwoord. Moderne, voedzame gerechten met een twist en zonder poespas. Lokale lekkernijen die goed zijn voor jou en de planeet, en de beste wijnen en cocktails. – Revaleiland 500.

Pont13

Pont 13
Pont 13 is één van de verborgen parels van de Houthavens. De oude veerboot omgebouwd tot restaurant doet dienst als buurtcafé alwaar je heerlijk kunt borrelen en dineren. Het menu biedt vlees- en visgerechten klaargemaakt op een echte houtskoolgrill. Op het terras geniet je van een heerlijk ambachtelijk biertje of wijntje in de zon, terwijl je de boten voorbij ziet varen op het IJ. Geen zonneschijn? Het interieur van Pont 13, met zijn ruige en industriële karakter, nodigt uit om je heerlijk over te geven aan de service van de bemanning. – Haparandadam 50. 

PontsteigerPont

De Pontsteiger
Icoon van de Houthavens is de Pontsteiger. Het gebouw is met recht het meest opvallende gebouw van Amsterdam. Of je de Pontsteiger mooi vindt of niet, het iconische gebouw valt met zijn hoogte van 90 meter niet over het hoofd te zien. Van ver in de stad zie je het gebouw als een enorme stoel opdoemen in de horizon. Wat van veraf een lomp gebouw lijkt, verandert van dichtbij in elegantie dankzij de ellipsvormige en ronde ruimtes op de begane grond waar Hotel Pontsteiger en Café De Pontsteiger huizen. Wonen in de Pontsteiger? Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. – Pontsteiger 343.

CafePontsteiger1

Café Pontsteiger
In het meest spraakmakende gebouw van de stad vind je Café Pontsteiger, een gezellig buurtcafé dat alles in huis heeft om een dag te vertoeven, te dineren of on the go mee te nemen. Hoge plafonds en oneindige ramen met een weergaloos uitzicht over het IJ maakt Café Pontsteiger een plek voor de creatieveling. Heerlijk ontsnappen aan de drukte van de stad en eindeloos turen over het IJ doe je hier in stijl. – Pontsteiger 343. 

Gary_Loen_Raoul_Hollants

Gary Loen
Restaurant Gary Loen is de verrassing van de Houthavens. Gastheren Gary & Henk Loen serveren smaakvolle Mediterrane en Aziatische gerechten, gecombineerd met Hollandse pot. Koken is altijd een passie van Gary geweest. Nadat hij The Masterchef Holland en The Taste van Duitsland won, startte hij in Amsterdam verschillende pop-up restaurants waarna hij zich permanent in de Houthavens vestigde. – Moermanskkade 4.

BoatCo

Boat & Co
De Houthavens zijn niet alleen gewild onder bewoners en werknemers van diverse reclamebureaus en modemerken, ook toeristen trekken massaal naar het industriële gebied met fenomenaal uitzicht op het IJ. Het afgelopen jaar opende Hotel Pontsteiger, Moxy en Residence Inn by Marriot hun deuren in het gebied. En onlangs opende Boat & Co haar deuren. Geïnspireerd op de Amsterdamse School biedt Boat & Co naast hotelkamers verschillende restaurants, een bar, een spa en enorm terras aan het water. – Revaleiland 500. 

“Eerst werden er boomstammen aangevoerd, nu is de Houthavens het hart van de Amsterdamse mode-industrie. Een wandeling door de buurt leert dat bekende modehuizen zoals Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss, Levi’s, Diesel, Etnies en BALR in het gebied zijn neergestreken.” 

IN DE BUURT

Proeflokaal De Prael
Liefhebbers van lokale speciaalbieren moeten op de Nieuwe Hemweg zijn voor het proeflokaal van brouwerij De Prael. Hier drink je de beroemde Praelbieren en eet je huisgemaakte snacks en voortreffelijke steaks. In de Houthavens bouwt de bekende bierbrouwer voort op zijn betrokkenheid bij duurzaamheid, maatschappij en bier van hoge kwaliteit. De brouwerij laat bezoekers het brouwproces bijwonen en geeft uitleg over wat er allemaal komt kijken bij bierbrouwen. Na het brouwen komt het proeven. – Nieuwe Hemweg 2. 

Bak
Restaurant Bak is de culinaire parel van de Houthavens. Een hidden gem dat uitzicht biedt op het binnenwater en haven van de nieuwe woonwijk. Bij Bak koken ze op zeer hoog niveau met louter lokale producten, zoals seizoensgebonden groenten, wild en vis. Er is geen standaard, menukaart maar je geniet van een gastronomisch, tasting menu met ingrediënten die op dat moment aanwezig zijn. – Diemenstraat 408. 

Meneer Nieges
Meneer Nieges is Jiddisch voor Mister Bad Luck. Een verwijzing naar de locatie waar verschillende restaurants nimmer succesvol zijn geweest. Maar Meneer Nieges heeft die betovering definitief verbroken. Het restaurant beschikt over één van de fijnste terrassen van Amsterdam. Met een magnifiek uitzicht over het IJ en Amsterdam Noord. Bij mooi weer kun je hier uitgebreid ontbijten, lunchen en dineren. Binnen is het al net zo gezellig met een haard, lekkere hangbanken en een grote bar. Heb je zin om een dansje te doen dan kan dat ook, tot in de vroege uurtjes. – Westerdoksdijk 40. 

Pikoteo
Pikoteo Taberna is een modern tapas restaurant met een ‘shared-dining filosofie’. In de tapasbar nabij de Houthavens ben je echt een avondje uit. Naast Spaanse lekkernijen schuif je hier aan voor fijne selectie wijnen voor een eerlijke prijs. Begin of eindig de avond met cocktails of G&T’s, die zijn hier voortreffelijk. In het weekend wordt de avond opgeluisterd door een dj. – Houtmankade 9. 

Compartir
De Spaarndammerstraat is de culinaire hotspot van West. Op steenworp van de Houthavens. Sinds kort heeft Compartir haar intrek in de straat genomen. Een restaurant dat is ontstaan uit liefde voor de borrelplank en het delen van eten. De borrelplank in deze is geen houten plank, maar een tafel gevuld met smaakvolle gerechten uit alle windstreken en bijzondere wijnen. – Spaarndammerstraat 49. 

Wijncafé Worst
Op steenworp van de Houthavens vind je Wijncafé Worst, een meer dan geweldige wijnbar waar je tevens terecht kan lunch en diner. De wijnkaart bestaat uit maar liefst tweehonderd wijnen en het menu bevat acht gerechten met worst als hoofdingrediënt. Café Worst is van dezelfde eigenaar als het ernaast gelegen Marius. Een piepklein huiskamer-restaurant met een zeer bijzondere keuken. Deze twee parels mag je als culinaire lekkerbek niet missen. – Barentzstraat 171. 

Vanaf de voet van de Pontsteiger gaat elk half uur een pont naar de NDSM Werf, en terug. Superleuk als je even een drankje in Noord wil doen. Op vakantie in eigen stad. – Tasmanstraat.

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.