Cultuur

Cultuur

Fabrique des Lumières presenteert Hollandse Meesters

In het hart van Amsterdam, waar de echo’s van het industriële verleden nog in de muren van de Zuiveringshal West resoneren, opent Fabrique des Lumières haar deuren voor een adembenemend visueel avontuur. Hier, waar kunst en technologie samensmelten, biedt de nieuwe tentoonstelling ‘Hollandse Meesters en Mondriaan’ een ongekende reis door de wereld van Nederlandse artistieke grootheden.

fabrique-des-lumieres-hollandse-meesters
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

“Wanneer kunst en licht elkaar ontmoeten, ontstaat er magie die de ziel verlicht,” zegt Jasper, een van de gidsen van Fabrique des Lumières, terwijl hij bezoekers verwelkomt bij de ingang. De ruimte zelf is een kunstwerk; de gewelven van de hal, vroeger gevuld met het geruis van machines, zijn nu het canvas waarop licht en kleur dansen.

De eerste expositie, ‘Van Vermeer tot Van Gogh, Hollandse Meesters’, brengt de werken van deze legendarische schilders op spectaculaire wijze tot leven. “Hier zien we hoe deze meesters het alledaagse vastlegden, elk detail minutieus uitlichtend,” vertelt Jasper, wijzend naar de levendige projecties van stadsgezichten en winterlandschappen. “Let op de lichtval, hoe het elk onderwerp verlicht alsof de zon zelf binnen in de hal schijnt.”

Begeleid door de zachte tonen van klassieke muziek, voelt de ruimte bijna heilig, een tempel gewijd aan de kunst van het observeren en vastleggen van het leven. Elke hoek van de hal biedt een nieuw perspectief, een nieuwe wereld om in te stappen.

Vervolgens, in schril contrast met de serene sfeer van de Hollandse meesters, is de expositie ‘Mondriaan, Een Overdaad aan Kleur’. “Mondriaan’s werk is een explosie van kleur en vorm, een visueel spektakel dat de bezoeker uitnodigt om te verkennen hoe eenvoud kan resoneren met complexiteit,” legt Jasper uit. De muzikale begeleiding hier varieert van de minimalistische klanken van Ólafur Arnalds tot de energieke ritmes van Quincy Jones, wat de dynamische aard van Mondriaan’s kunst weerspiegelt.

Naast deze twee hoofdattractions introduceert Fabrique des Lumières ook ‘Infinite Horizons’, een hedendaagse expositie in de Studio. Deze ervaring biedt bezoekers een reis door abstracte, oneindige landschappen, een symbolische verkenning van wat kunst kan zijn en bereiken.

fabrique-des-lumieres-hollandse-meesters1

Jasper eindigt zijn rondleiding met een uitnodiging om te blijven en te reflecteren. “Kunst is niet alleen om naar te kijken; het is om te ervaren, om te leven. Hier bij Fabrique des Lumières brengen we die ervaring tot leven. Wij hopen dat u geïnspireerd bent en terugkeert met nieuwe ogen voor de schoonheid die u dagelijks omringt.”

Als de lichten dimmen en de muziek vervaagt, blijven de beelden en emoties hangen, een blijvende herinnering aan de kracht van kunst, nu verlicht door de moderne technologie van Fabrique des Lumières.

De drie immersieve exposities zijn dagelijks te zien bij Fabrique des Lumières. Op maandag tot en met donderdag is het immersieve kunstcentrum geopend tussen 10.00 uur en 17.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 21.00 uur en op zondag van 10 uur tot 18.00 uur.
CONTACT
Fabrique des Lumières
Pazzanistraat 37, Amsterdam
– 1 March t/m 31 December
Navigeren
IN DE BUURT

westergas-the-other-district3

STADSDEEL

Amsterdam West

Nog niet zo lang geleden was deze wijk een van de ‘mindere’ wijken van de stad. Maar die tijd is voorbij! Dit deel van de stad heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een jonge en trendy wijk vol interessante bezienswaardigheden, winkels en restaurants. Het is een geliefde...

SUGGESTIES

Zintuigelijke kunstcentra brengen kunst tot leven

Ervaar digitale en zintuigelijke kunstervaringen in Nxt Museum, Noorderkerk en Westergas

NXT-Museum_UFO

Tegenwoordig kun je in vele internationale musea kunst beleven op een totaal nieuwe manier waarbij je als kijker letterlijk ‘ondergedompeld’ wordt in een meeslepende en interactieve wereld. Met gebruik van geavanceerde technologie komen kunstwerken tot leven en door middel van licht, geluid en beweging kun je rondlopen in de meest indrukwekkende digitale kunstinstallaties. Kunst van oude meesters en nieuwe talenten. 


Lees meerContact

Fabrique des Lumières
Pazzanistraat 37, Amsterdam
1 March t/m 31 December
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.