Cultuur

Cultuur

Overzichtstentoonstelling Vermeer in Het Rijksmuseum

Voor de eerste keer in de geschiedenis presenteert het Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling van Johannes Vermeer. Met 28 meesterwerken van de Delftse kunstenaar uit de 17e eeuw is dit de grootste tentoonstelling ooit.

Vermeer-Tentoonstelling-Pers-8-
SK-A-2344-Het-melkmeisje-Johannes-Vermeer-ca.-1660
Vermeer-Tentoonstelling-Pers
Het-glas-wijn_edited_Vermeer
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

De tentoonstelling Vermeer richt zich op de ambities, werk, leven, geloof en omgeving van de 17-eeuwse meesterschilder. Zeven schilderijen in de collectie van 28 meesterwerken zijn voor het eerst in meer dan twee eeuwen in Nederland te zien.

Voor het eerst in Nederland
Van de 28 schilderijen die tijdens de tentoonstelling worden getoond, zijn er 7 nog nooit eerder in Nederland te zien geweest. Dit zijn het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster, De koppelaarster, Onderbreking van de muziek, Dame en dienstmeid, Het glas wijn, Luitspeelster en Jonge vrouw aan het virginaal. Daarnaast zijn er hoogtepunten zoals Het meisje met de parel, De geograaf uit het Städel Museum, Schrijvende vrouw met dienstbode,  De Kantwerkster en Vrouw met de weegschaal.

Johannes-Vermeer-Meisje-met-de-parel-1665.-Mauritshuis-Den-Haag

Dichter bij Vermeer
Om de bezoeker meer inzicht te geven in het werk van Vermeer, zijn elf thema’s gekozen. Deze thema’s behandelen onder andere Vermeers vroege ambities, de eerste interieurs, de balans tussen binnen- en buitenwereld, de brieven, de muzikale verleiding, zijn kijk op de wereld en innerlijke waarden. Op deze manier komt de bezoeker als het ware dichter bij Vermeer.

Nieuw onderzoek
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de Delftse kunstenaar ter voorbereiding op de tentoonstelling, wat nieuwe inzichten heeft opgeleverd over onder andere zijn maatschappelijke positie, zijn contacten met kunstenaars en andere mensen uit zijn omgeving, en de invloed van zijn geloof op zijn werk.

Johannes Vermeer maakte niet veel schilderijen. De indruk die ze maken is echter onvergetelijk. De intimiteit van zijn werk doet de tijd stilstaan in een wereld waarin zoveel op ons afkomt. We zijn alle musea en particulieren dankbaar voor hun generositeit en het mogelijk maken van deze uitzonderlijke tentoonstelling. – Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum

Johannes Vermeer
Johannes Vermeer (1632-1675) was gevestigd in Delft, waar hij opgroeide in de kunsthandel van zijn vader en een protestantse opvoeding kreeg. Bij zijn huwelijk werd hij opgenomen in een katholieke familie. Hij kreeg veertien of vijftien kinderen, waarvan er elf hun jeugd overleefden. Naast schilder was Vermeer kunsthandelaar en leider van het Sint-Lucasgilde voor kunstenaars. Hij is vooral bekend om zijn verstilde, introverte binnenscènes, zijn ongekend gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigend illusionisme. In tegenstelling tot Rembrandt heeft Vermeer een opvallend klein oeuvre van slechts 37 schilderijen. Zeven schilderijen bevinden zich in Nederland, vier in het Rijksmuseum, waaronder het Melkmeisje en het Straatje, en drie in het Mauritshuis, waaronder het Meisje met de parel en het Gezicht op Delft.

Koffietafelboek Vermeer
De tentoonstelling Vermeer wordt vergezeld door een prachtig koffietafelboek samengesteld door Pieter Roelofs en Gregor J.M. Weber, de curatoren van tentoonstelling. In het boek worden alle schilderijen van Vermeer besproken in samenhang met de nieuwste inzichten. De wereldwijd vermaarde boekmaker Irma Boom heeft voor het ontwerp verzorgd. Het 320 pagina’s tellende koffietalboek is via Amsterdam Original verkrijgbaar.

 
CONTACT
Rijksmuseum
Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam, Netherlands, Amsterdam
Dit evenement is voorbij
– 10 February t/m 4 June
Navigeren
IN DE BUURT

STADSDEEL

Amsterdam Zuid

Wat is er allemaal in Amsterdam Zuid te doen? Als je de kans krijgt om een voorstelling te bekijken in Het Koninklijk Concertgebouw, raden we je dat zeker aan. Het gebouw is wereldberoemd vanwege de hoog aangeschreven akoestiek. In april 2013 heeft Koningin Beatrix de Koninklijke titel aan...

pchooftstraat_winkelgebied

WINKELGEBIED

Museumkwartier

De Pieter Cornelis Hooftstraat is de duurste winkelstraat van Nederland. ’s Werelds bekendste labels zoals Chanal, Hermès, Louis Vuitton en Gucci hebben in het winkelgebied, op steenworp van het Rijksmuseum, Concertgebouw en het Van Gogh Museum, een flagship store. In de buurt rondom van de ‘PC’, zoals de...


Contact

Rijksmuseum
Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam, Netherlands, Amsterdam
Dit evenement is voorbij
10 February t/m 4 June 2023
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.