Cultuur

Cultuur

Our House: ’s werelds eerste museum voor dance en cultuur

New York heeft zijn hip-hop museum en Amsterdam heeft zijn dance museum. Een eerbetoon aan elektronische dansmuziek en haar cultuur. Het museum vertelt het verhaal van housemuziek uit verleden, heden en toekomst door middel van interactieve installaties, meeslepende shows en door DJ’s samengestelde tentoonstellingen.

Our-House-Experience7
Our-House-Experience1
Our-House-Experience11
Our-House-Experience3
Our-House-Experience5
Our-House-Experience4
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Als een vader die vol trots en met liefde over zijn dochter of zoon praat, zo spreekt Jeroen Jansen, oud creatief directeur van ID&T over Our House. Deze immersive electronic music experience bevindt zich in de voormalige locatie van de fameuze club iT, waar eind jaren 80/begin jaren 90 net als in club RoXY flink werd gepionierd op dance-gebied. En waar sinds begin van deze eeuw de state of the art club AIR is gevestigd. 

Our-House-Experience

Werken bij ID&T leert je dat het onmogelijke mogelijk is. Jeroen heeft maar liefst 21 jaar gewerkt voor het bedrijf dat op dance-gebied in de breedste zin grensoverschrijdend is. “Net voordat de Adam Toren een gegeven werd, moest ik als creatief directeur met mijn afdeling een pitch doen voor de invulling van die toren. Het concept achter Adam was dat het ’t episch centrum van de dance in Nederland moest worden. Met kantoren van dance-muziekmaatschappijen, clubs en bedrijven die elektronische muziekapparatuur verkochten. En daar hoorde in onze ogen ook een experience over dance bij. Dan moet je een ode aan die cultuur brengen. Men sloeg aan het rekenen en toen werd er becijferd dat er toch meer geld kon worden verdiend met hotels etc., dus werd het idee voor een experience op de lange baan geschoven. Toen ik in 2017 wegging bij ID&T, zei ik tegen Duncan (Stutterheim, de grote baas – MB): ‘Dat idee voor een dance-experience ga ik doorontwikkelen op het moment dat ik mijn eigen bedrijf begin.’”

Our-House-Experience6

Waarom een museum over elektronische dansmuziek urgentie heeft, heeft alles te maken met het gegeven dat deze muziekcultuur here to stay is. Jeroen legt uit: “Je hebt de rock, die inmiddels 70/80 jaar bestaat en je hebt de overkoepelende popmuziek. Daarnaast heb je de relatief jongere muziekculturen, met hiphop aan de ene kant en dance aan de andere kant. Als je qua cultuurbeleving kijkt naar dance, dan praten we over eind jaren zeventig, met de opkomst van de drumcomputer. De vraag die je dan moet stellen, is: ‘Wanneer heeft iets culturele relevantie?’ Jij hebt als zestiger nu de dance toen volop omarmd, ik ook en mijn kinderen worden er nu en straks door aangeraakt. Dan praten we over drie generaties. Dus het antwoord op de vraag of iets culturele relevantie heeft en een museum verdient, is als een stroming generatie overstijgend is.”

Our-House-Experience5

De vraag waarom uitgerekend Amsterdam de eerste stad ter wereld is waar een dance-museum verrijst, is gemakkelijk te beantwoorden. Lachend vertelt Jeroen: “Er is me ooit gevraagd door buitenlanders of we een soort van speciale greenhouses hebben waar DJ’s groeien. Of ik kreeg opmerkingen als: ‘Wat zit er bij jullie in het water?’ Dat we generaties lang internationale top-DJ’s voortbrengen, van Tiësto tot Martin Garrix, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat we een klein landje zijn, dat altijd over de grenzen heen moest kijken. Dance zit in het DNA van Nederland. Toen er nog geen corona was, vonden er in de zomermaanden honderden dance-festivals plaats hier. Dat is natuurlijk knotsgek. Als een buitenlander aan Nederland denkt, dan denkt hij of zij aan klompen, kaas en dance. Daarom is het volkomen legitiem, terecht en verdiend dat het eerste dance-museum ter wereld in Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, staat. Net als dat in de Bronx, New York, het eerste, echte hiphop museum komt.”

“We wilden het museum openen op een plek met een dance heritage”, vertelt Jeroen. “Op de heilige grond waar voorheen de iconische club iT zat, nu club AIR, vonden we de ideale locatie.”

Our-House-Experience10

Kijken we naar de maatschappelijke waarden van een museum, dan kennen we de economische waarde, de belevingswaarde, de verbindende waarde, de collectiewaarde, maar ook de educatieve waarde. Jeroen realiseert zich dat terdege. “We hebben een eigen Academy opgezet. Met masterclasses en workshops zal die Academy een verdere verdieping bieden en een belangrijk onderdeel gaan vormen van het totale Our House-platform. Nederland heeft niet alleen heel veel ervaring in deze scene, maar ook veel kennis opgebouwd. En die kennis willen we gaan delen met de wereld.”

Tot slot: als je er nog niet geweest bent, Our House is een ode aan dance en de cultuur rondom het genre. Een zintuigprikkelende high-tech ervaring waarin je wordt meegenomen op een reis door de geschiedenis van dance.

Jeroen; “We willen dat je een bezoek aan Our House niet vergeet. Steeds meer mensen geloven in de kracht van belevingen die je altijd met je mee zult dragen. Belevingen als Our House.”  

 
CONTACT
Our House Experience
Amstelstraat 25, Amsterdam
Navigeren
IN DE BUURT

prinshendrikkade bynight

STADSDEEL

Amsterdam Centrum

Het centrum van Amsterdam is een drukke wijk vlak bij het centraal station, met levendige bars en relaxte restaurants. Toeristen van allerlei nationaliteiten kijken naar straatartiesten op de Dam, vlak bij het 17e-eeuwse Koninklijk Paleis en de gotische Nieuwe Kerk. Shoppers kunnen hun hart ophalen bij de winkels...


Contact

Our House Experience
Amstelstraat 25, Amsterdam
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.