Cultuur

Cultuur

Het IDFA Documentaire Paviljoen in het Vondelpark

In het voormalige Filmmuseum in het Vondelpark, waarin tevens restaurant Park Zuid huist, kun je tegenwoordig terecht voor documentaires op groot scherm. Het Documentaire Paviljoen beschikt over drie bioscoopzalen, een café en een huiskamer.

idfa-documentaire-paviljoen

Amsterdam is een nieuwe bioscoop rijker. IDFA, bekend van het jaarlijkse Internationale Documentaire Festival, heeft Het Documentaire Paviljoen geopend in het voormalige filmmuseum in het Vondelpark. Dit unieke initiatief biedt onderdak aan documentaires, filmmakers en studenten, en is daarmee een primeur in Nederland. In deze tijd is er een groeiende behoefte aan documentaires, en dit paviljoen speelt daar perfect op in.

idfa-documentaire-paviljoen1

Het Documentaire Pavijoen is het allereerste filmhuis dat speciaal is gewijd aan documentaires. Hoewel er documentairebioscopen zijn in andere steden, zoals Hot Docs in Toronto en DocHouse in Londen, was dit concept nog niet eerder in Nederland gerealiseerd. “En de manier waarop we alles willen integreren, van ontmoetingen tot educatie, is vrij uniek,” benadrukt Wotienke Vermeer, de programmamanager van Het Documentaire Paviljoen.

Vanaf april worden hier drie dagen per week documentaires vertoond. Vanaf juni kunnen filmliefhebbers met een Cinevillepas genieten van documentaires. Met de hulp van een succesvolle crowdfundingsactie heeft Idfa 126.625 euro opgehaald, wat voldoende was voor de inrichting van de zaal. Het prachtige plafond is met mooie verlichting weer in zijn oude glorie hersteld. De filmzaal staat bekend als De Spiegel.

Het wordt verwacht dat het huis jaarlijks 20.000 bezoekers zal ontvangen. Bovendien kan een gewone filmliefhebber zomaar een ontmoeting hebben met een documentairemaker tijdens een bezoek. Gerenommeerde filmmakers zoals Peter en Petra Lataster hebben de komst van het Idfa-huis al bestempeld als een ’thuis weg van huis’.


CONTACT
Het Documentaire Paviljoen
Vondelpark 3, Amsterdam
Navigeren
IN DE BUURT

STADSDEEL

Amsterdam Zuid

Wat is er allemaal in Amsterdam Zuid te doen? Als je de kans krijgt om een voorstelling te bekijken in Het Koninklijk Concertgebouw, raden we je dat zeker aan. Het gebouw is wereldberoemd vanwege de hoog aangeschreven akoestiek. In april 2013 heeft Koningin Beatrix de Koninklijke titel aan...


Contact

Het Documentaire Paviljoen
Vondelpark 3, Amsterdam
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.