Cultuur

Cultuur

De beste musea van Amsterdam

Amsterdam is wereldberoemd om haar musea. Van oude meesters en moderne kunst tot geschiedenis en het cultureel erfgoed van Nederland, Amsterdam heeft de hoogste dichtheid van musea ter wereld. Naast bekende musea zoals Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum vind je in de stad meer dan 60 musea met ieder een eigen thema. Van kunst tot design, geschiedenis, erfgoed en andere interesses. Ontdek de meest bijzondere musea en hun indrukwekkende collecties en tentoonstellingen.

nachtwacht rijksmuseum

Liefhebbers van kunst raken in Amsterdam nooit uitgekeken. Met meer dan 60 musea en wisselende tentoonstellingen is er altijd wel een excuus om een museum te bezoeken. Absolute hoogtepunten zijn het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk, Amsterdam Museum, Het Scheepvaartmuseum, Hermitage Amsterdam, Tropenmuseum en Het Rembrandthuis. Kleinere en specialistischere musea zoals Huis Marseille, FOAM, Moco Museum, EYE Film, Het Grachtenmuseum, Fashion for Good, Het Schip en NXT Museum zijn ook zeker een bezoek waard.

Amsterdam Magazine heeft de beste musea voor je op een rijtje gezet. Via de filter Kunst & Cultuur in het menu vind je exposities en tentoonstellingen die nu te zien zijn. Veel plezier!


Het Rijksmuseum: Ontdek 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis

Dé plek voor kunst van 17e-eeuwse Nederlandse meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Hals.

Rijksmuseum_Amsterdam1

Het Rijksmuseum is het grootste museum van Amsterdam. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Van de Middeleeuwen tot Mondriaan. In het museum in het Museumkwartier in Zuid vind je werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Hals.  

Museumstraat 1, Amsterdam


Lees meerHet Rembrandthuis: Het huis waar Rembrandt woonde en werkte

Het museum bevat de grootste collectie van Rembrandt's prachtige schilderwerken.

rembrandthuis-amsterdam

Het Rembrandthuis is de plek waar Rembrandt van Rijn enkele van zijn meest geprezen meesterwerken creëerde. Rembrandt woonde en werkte in het centrum van Amsterdam en wordt beschouwd als één van de belangrijkste Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw.

Jodenbreestraat 4, Amsterdam


Lees meerVan Gogh Museum

Discover Amsterdam

Amsterdam VanGogh 2x

Het Van Gogh Museum is het toonbeeld van hoogstaand Nederlandse kunstenaarschap. Misschien niet altijd begrepen in zijn tijd, maar vandaag de dag wordt Van Gogh gezien als één van de belangrijkste kunstenaars van Nederlandse oorsprong. Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke ervaring. Nergens ter wereld is het mogelijk om zoveel schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar te zien. De Amandeltakken in bloei, de Zonnebloemen, Sterrennacht,...

Paulus Potterstraat 7, Amsterdam


Lees meerAmsterdam Museum, verborgen schat in hartje centrum

Beleef en verken het verleden en heden van onze mooie stad

Amsterdam-Museum1

Het Amsterdam Museum is, zoals de naam al verraadt, volledig gericht op alles wat er te weten valt over onze mooie stad. Het museum beheert een collectie bestaande uit ruim 80.000 objecten, waarvan de helft bewaard is door de stad zelf en de andere helft uit schenkingen bestaat.

Kalverstraat 92, Amsterdam


Lees meerHet Scheepvaartmuseum brengt het zeevaartverleden naar onze tijd

Ontdek één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld.

110327 14 oosterdok panorama

In Het Scheepvaartmuseum ontdek je 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en ervaar hoe sterk deze verbonden is met de samenleving van vandaag en van de toekomst.

Kattenburgerplein 1, Amsterdam


Lees meerMOCO Museum: Modern, Contemporary & Street Art Museum

Op display werken van Banksy, Kaws, Dali, Haring, Kusama, Warhol en Basquiat

mocomuseum gebouwx

Het MOCO Museum is dé plek in Amsterdam alwaar je een breed scala aan moderne, inspirerende en hedendaagse kunst beleeft. Het museum is een ode aan de ‘rock stars of art.’ Op de muren en in de tuin van het museum vind je kunstwerken van o.a. Banksy, Kaws, Dali, Haring, Koons, Arsham, Kusama, Warhol en Basquiat.

Honthorststraat 20, Amsterdam


Lees meerFashion for Good: duurzame mode doe je zo

Het eerste interactieve museum ter wereld gericht op duurzame mode

fair-fashion-amsterdam

Fashion for Good is het eerste interactieve museum ter wereld volledig gericht op innovatie binnen de duurzame mode. Het doel: het voorgoed transformeren van onze kijk op fashion. Ontdek hoe jouw kleding is gemaakt en leer alles over de nieuwe technieken die de toekomst van mode bepalen.

Rokin 102, Amsterdam


Lees meerNxt Museum, eerste museum in NL voor nieuwe mediakunst

Ontdek grootschalige, digitale kunstinstallaties die je blik verruimen

UFO_NXT_Museum

Nxt Museum, het eerste museum in Nederland voor nieuwe mediakunst laat kunst met technologie samenkomen met de focus op ‘what is next’.

Asterweg 22, Amsterdam


Lees meerHet Wereldmuseum is een museum over wereldculturen

Ontdek dat iedereen, op enkele verschillen na, allemaal hetzelfde is: Mens.

Tropenmuseum_Lichthal

In het Wereldmuseum maak je reizen naar exotische oorden, zonder Amsterdam te verlaten. Je vindt er de mooiste verhalen en voorwerpen, verzameld vanuit de hele wereld.

Linnaeusstraat 2, Amsterdam


Lees meerEYE Filmmuseum: Ontdek de wereld van cinema

Stap binnen in de wereld van cinematografie. Van films tot exposities en festivals

tilleman 20120405 0477

Het EYE Filmmuseum staat in het teken van cinematografie. In het prachtige, futuristisch ogende gebouw aan de IJ in Amsterdam Nood vind je 4 bioscoopzalen, een expositieruimte, een winkel en restaurant met wellicht het mooiste terras van Amsterdam.

IJpromenade 1, Amsterdam


Lees meerBeleef 400 jaar geschiedenis van Amsterdam in het Grachtenmuseum

De grachtengordel maakt Amsterdam. Hier wordt al eeuwen geld verdiend, kunst gemaakt en het leven gevierd. 

GrachtenmuseumAmsterdam1

De zeventiende-eeuwse grachtengordel heeft op veel mensen een magische werking. Wanneer je Amsterdam en de geschiedenis van de grachtengordel echt wilt leren kennen, breng dan een bezoek aan het Grachtenmuseum Amsterdam en maak een spannende reis door 400 jaar geschiedenis van Amsterdam.

Herengracht 386, Amsterdam


Lees meerFoam

Photography Museum

Anton Corbijn 01 Christian van de Kooy

Foam is dé plek voor fotografie in al haar gedaanten: van documentair tot mode, van eigentijds tot historisch. Een museum met een internationale allure. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van (wereld)beroemde fotografen gepresenteerd wordt, toont Foam ook jong talent in kleinere, snel wisselende exposities. Op hetzelfde moment zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien. In de bijzondere, serie aan elkaar geregen grachtenpanden aan...

Keizersgracht 609, Amsterdam


Lees meerStedelijk Museum

Discover Amsterdam

Stedelijk Museum New

Na een jarenlange verbouwing met de nodige tegenslagen en vertragingen is het Stedelijk Museum eindelijk weer open voor het grote publiek. Het historische pand heeft binnen en buiten een volledige make-over gehad waarbij het museum aan de achterzijde, op het Museumplein, een nieuwe hoofdingang heeft gekregen in de vorm van een grote, witte vleugel. Een blikvanger die in de Amsterdamse volksmand ook wel ‘de Badkuip’...

Museumplein 10, Amsterdam


Lees meer
Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.