Nieuws

Nieuws

Voor veel Amsterdammers zijn hotelbars dé plek om uit te gaan

Met de wildgroei van hotels wordt Amsterdam overspoeld met te gekke hotelbars. Elke maand opent wel ergens een nieuwe hotelbar, en krijgen bestaande bars een make-over. Waar een hotelbar vroeger dienst deed om toeristen na een lange reis op adem te laten komen, geldt de hotelbar van nu als hippe plek waar Amsterdammers ontmoeten, daten, werken, dineren, borrelen en dansen.

SohoHouse-1

De hotelbar van nu is zoveel meer dan een donkere ruimte met een bar en een minimale keuze aan dranken. De hotelbar van nu bestaat veelal uit een bar met restaurant, terras, club en dakterras. En sommige hotels beschikken over een dakterras met zwembad, zoals op het dak van het W Hotel en Soho House. Op het dak van Ramada Apollo kun je ‘s winters schaatsen en zomers feesten. Naast eten en drinken vinden er in hotelbars geregeld exposities, clubavonden, live optredens, modeshows en brunchfeesten plaats.
TheHoxton

Eten & Drinken
Als het om eten en drinken gaat zijn hotelgasten veelal verwend en kieskeurig. Mannen en vrouwen met een verfijnde smaak zijn regelmatige bezoekers van hotels. Om aan het verwachtingspatroon van de veeleisende hotelbezoeker te voldoen, besteden hoteliers hun restaurants en bars veelal uit aan bekende restaurateurs en chefkoks.

Yossi Eliyahoo, eigenaar van restaurants Momo, The Duchess, Izakaya en Mr Porter; “Hotels besteden restaurants en bars uit – daar hebben ze gewoon minder verstand van – en zo ontstaan coole plekken. Weg met die tuttige hotelrestaurants en bars. Een samenwerking met bekende restaurants en chefs levert een hotel ook meer prestige op, en hogere marges. Bezoekers zoeken een bijzondere ervaring. Ze willen iets eten wat ze thuis niet kunnen maken. En ze willen zien en gezien worden.”
TheDuchess

Michelinsterren
In Amsterdam zijn 22 restaurants en chefs met een Michelinster bekroond. Veel van die restaurants zijn onderdeel van hotels. Eten met Michelinsterren doe je o.a. bij Waldorf Astoria (Spectrum**), Okura (Ciel Bleu** en Yamazato*), W Hotel (The Duchess*), TwentySeven (Bougainville*), The Dylan (Vinkeles*), Krasnapolsky (The White Room*), l’Europe (Bord’Eau*), Conservatorium (Taiko*) en Barbizon (Vermeer*).

Chef-kok Schilo van Coevorden van restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel; “Een goed restaurant geeft cachet aan een hotel. En trekt ook inwoners van de stad. Gasten willen niet meer in een dood hotel zitten. Ze zoeken een plek waar ook locals naartoe gaan.”
HotelQo

Interieur
Voor de inrichting van hotelbars en restaurants is niets te gek. Hoteliers werken hiervoor samen met ‘s werelds bekendste ontwerpers en interieurdesigners. Andaz by Hyatt liet haar volledige interieur, van hotelkamer tot hotelbars, door Marcel Wanders inrichten. De eigenaar van het luxueuze Conservatorium Hotel vroeg Piero Lissoni een interieur te maken dat functioneert als een tweede huiskamer voor de buurt. Hotel Arena vroeg Tank Architecten voor het design van haar hotel, restaurant en club. Nicemakers maakte van The Hoxton de huiskamer van Amsterdam. De kosmopolitische uitstraling van Pestana is bedacht door Studio Linse. Het interieur van Sir Albert komt van het wereldberoemde New Yorkse Icrave. Concrete tekende voor interieuren van CitizenM, Hyatt en Zoku. De inrichting van Boat & Co is ontworpen door Martin Brudnizki Design Studio uit Londen. En het Israëlische designduo Baranowitz & Kronenberg is verantwoordelijk voor de restaurants, bars en club in het W Hotel en Sir Albert.
Andaz1

Marcel Wanders; “Ik zie een ruimte als een verhaal, een muziekstuk, een voorstelling. Maar het is nooit maar één concept of één thema, er worden zeker twaalf tot vijftien invalshoeken met elkaar in verband gebracht. Zoals in het Amsterdamse Andaz-hotel, dat de verhaallijnen ‘de creatieve industrie, videokunst, bibliotheek, Alice in Wonderland, de Gouden Eeuw, het gevoel van thuis’ verenigt.”

Live Entertainment
Steeds meer hotelbars fungeren ‘s avonds als clubs wanneer dj’s en live artiesten de avond van de chefs overnemen. Begint de avond gezellig met een dj op de achtergrond, na het dessert gaat het volume omhoog en verandert de bar in een club. In het weekend wordt er gedanst bij Juniper & Kin in Qo Hotel, Soho House, W Lounge in W Hotel, Tunes Bar in Conservatorium, The Butcher Social Club in Sir Adam, Canvas in Volkshotel en Izakaya in Sir Albert.

Grondlegger
De Amerikaanse pionier Ian Schrager, van 1977 t/m 1979 mede-eigenaar van de iconische New Yorkse club Studio 54, wordt door vele hospitality professionals aangewezen als trendsetter en vader van de hotelbar van nu. In de jaren tachtig bouwde Schrager een keten van boetiekhotels die meer weg hadden van een trendy club dan hotel. In zijn lobby in Miami verschenen de eerste dj’s en in New York huurde hij topontwerpers voor het design van coole ruimtes die niet alleen voor hotelgasten waren bedoeld. Nog altijd worden de projecten van Schrager, zoals de luxe hotelketen Edition, door hoteliers op de voet gevolgd.
PulitzerBar

Beste Hotelbar Awards
Sinds 6 jaar reikt de organisatie van de Hotelnacht jaarlijks prijzen uit voor de beste hotelbars van Amsterdam. In totaal worden er zes verschillende awards uitgereikt. Voor de beste nieuwkomer, beste klassieke hotelbar, beste creatieve hotelbar, beste duurzame hotelbar en de beste hotelbar. Tijdens de Hotelnacht in januari ontving Pulitzer’s Bar de prijs voor de beste hotelbar van Amsterdam. SkyLounge kreeg de publieksprijs. Malabar in Jakarta Amsterdam werd bekroond als beste nieuwe hotelbar. Juniper & Kin kreeg de prijs voor de meest duurzame hotelbar. TwentySeven werd bekroond tot de meest creatieve bar. En Juniper & Kin werd uitgeroepen tot de meest duurzame hotelbar.

Organisator Vincent van Dijk: ‘Er zijn afgelopen jaar veel bijzondere hotelbars bijgekomen. Er is hier een zeer levendige en professionele barscene ontstaan en Amsterdam kan zich inmiddels meten met andere wereldsteden. Opvallend is dat het thema duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Vandaar dat we deze award-categorie hebben toegevoegd.’


SUGGESTIES

Cocktailbar Super Lyan opent in Kimpton de Witt

All Day Every Day Neighbourhood Cocktail Bar & Eatery

SuperLyanAmsterdam

Groot nieuws voor cocktailliefhebbers. De bekende Londense Super Lyan verhuist naar Amsterdam. Op 18 April opent de iconische bar aan de Nieuwezijds Voorburgwal in hotel van het Kimpton de Witt op de plek waar voorheen House Bar was gevestigd.

Nieuwezijds Voorburgwal 3, Amsterdam


Lees meerSkylounge

Discover Amsterdam

skylounge mint 2

Als er één terras in Amsterdam is waar we de stad als het ware kunnen inademen, dan is het toch wel het enorme en sfeervolle dakterras van de Skylounge boven op het dak van het DoubleTree Hotel by Hilton. Het is dé ultieme plek waar we ons even kunnen afzonderen van alle drukte in de stad die zich onder onze voeten uitstrekt, terwijl we met...

Oosterdoksstraat 4, Amsterdam


Lees meerTunes Bar in het Conservatorium heet voortaan Taiko Bar

Proef de Aziatische keuken en bar van Schilo van Coevorden

taiko_bar

​O​nder leiding van Schilo van Coevorden​ is T​aiko Cuisine in het Conservatorium een begrip als het gaat om de Aziatische keuken. ​Het restaurant wordt gezien als éé​n van de beste Aziatische restaurants van Nederland.​ ​Het naastgelegen Tunes Bar is in de afgelopen 5 jaar door bemoeienis van de bekende chef ​uitgegroeid ​tot een ongeëvenaarde cohesie van keuken en bar​​ met onmiskenbare A​sian inspired bites. Vandaar dat men heeft besloten om de...

Paulus Potterstraat 50, Amsterdam


Lees meerLotti’s

Cocktails & Dreams

Lottis1

The Hoxton is cool. Het prachtige hotel bevindt zich in vijf 17de eeuwse grachtenpanden op de Herengracht alwaar je op de benedenverdieping het op de Italiaanse keuken geinspireerde restaurant en bar Lotti's vindt. Een samenwerking met Soho House. De sfeervolle ruimte is ingericht als huiskamer met grote tafels en zithoeken met ruime fauteuils, alwaar je fijn met vrienden kan afspreken, in alle rust kunt werken of...

Herengracht 255, Amsterdam


Lees meer
Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.