Nieuws

Nieuws

Amsterdam 750 Jaar! En dat viert de stad groots

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Een rijke en levendige geschiedenis. Van een bescheiden vissersdorpje in de 13e eeuw tot een bruisende moderne metropool, Amsterdam heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld op het gebied van cultuur en veerkracht. De verjaardag van de stad is niet alleen een viering van haar verleden, maar ook een vooruitblik naar haar toekomst.

prinshendrikkade bynight
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

De oorsprong van Amsterdam gaat terug tot ongeveer 1275, toen de stad stadsrechten kreeg, gemarkeerd door de bouw van de Dam in de Amstel. Dit was een cruciaal moment voor Amsterdam om uit te groeien tot een handelscentrum. Gedurende de Middeleeuwen floreerde de stad als handelscentrum, en in de Nederlandse Gouden Eeuw van de 17e eeuw werd het de rijkste stad van de westerse wereld. De iconische grachten uit deze periode trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.

In de 19e en 20e eeuw breidde Amsterdam verder uit. De industriële revolutie bracht modernisering en de stad speelde een significante rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog was er een culturele bevrijding, symbolisch voor de jaren ’60 en ’70, waardoor Amsterdam een symbool van tolerantie en diversiteit werd.

Vandaag de dag staat Amsterdam bekend om zijn hoge kwaliteit van leven, cultureel erfgoed en als een belangrijke speler op het wereldtoneel. De artistieke nalatenschap blijft voortleven in wereldklasse musea zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum.

Het 750-jarig jubileum in 2025 wordt gevierd met een jaar vol evenementen die de historische reis en hedendaagse culturele, artistieke en sociale prestaties van de stad benadrukken. Geplande evenementen omvatten historische reconstructies, tentoonstellingen, openbare kunstinstallaties en festivals die de diverse en inclusieve geest van de stad weerspiegelen.

“In 2025 vieren we niet alleen de rijke geschiedenis van Amsterdam maar ook haar heden en toekomst als baken van cultuur, vrijheid en innovatie. We nodigen de wereld uit om met ons mee te vieren”, aldus locoburgemeester Touria Meliani (verantwoordelijk voor culturele zaken).

Terwijl Amsterdam zich voorbereidt op dit monumentale jaar, blijft de stad een toonbeeld van de blijvende aantrekkingskracht van haar grachten, haar veerkracht bij uitdagingen en haar eeuwige inzet voor culturele rijkdom en innovatie. Het 750-jarig jubileum belooft een passend eerbetoon te zijn aan het verleden, heden en de toekomst van Amsterdam, en toont de unieke geest van een stad die zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt maar trouw blijft aan haar wortels.

Festiviteiten
Vanaf 27 oktober 2024 is er dagelijks een scala aan activiteiten te beleven. Variërend van intieme buurtinitiatieven opgezet door lokale bewoners tot de crème de la crème van Amsterdam’s aanbod op het gebied van muziek, theater, kunst en cultuur, sport en onderwijs. We trappen op 27 oktober 2024 af met een gedenkwaardige opening in de Ziggo Dome met tal van artiesten, en een jaar later, op 27 oktober 2025, staat er een spectaculair verjaardagsfeest op het programma. We vieren samen met SAIL, de TCS Amsterdam Marathon en het Kwaku Festival, die allen hun 50-jarig bestaan vieren. Dit alles wordt gehuld in de feestelijke sfeer van een prachtig versierde stad.


Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.